Види планування кухні

Дизайн та Ремонт
Дата публикации: 04.03.2019
фото обідньої зони та кухні

Складність вибору планування кухні в тому, що на неї, крім стандартних обмежень у вигляді форми і площі приміщення, істотно впливає розташування інженерних мереж. Щоб уникнути рішень, які згодом призведуть до незручності знаходження в зоні, завжди дотримуйтесь таких правил:

  1. Правило трикутника. Раковина, холодильник і газова плита повинні розташовуватися поруч, щоб під час приготування їжі все було під рукою. Найпростіше це організувати, розташувавши предмети інтер’єру в кутах імпровізованого трикутника.

Важливо! Максимальна довжина кожної сторони – 2 метри, інакше ідея «все під рукою» буде зруйнована.

  1. Планування починається з мийки. Це центр активності на кухні. Мийка вимагає підключення до комунікацій, тому вся інша планування будується навколо неї.
  2. Навколо плити має залишатися вільне місце не менше 40 см завдовжки. З метою безпеки її також не встановлюють біля вікна або раковини. А ось варіант розташування недалеко від обіднього столу є оптимальним.
  3. Холодильник не повинен «розривати» робочий простір. З цією метою найчастіше його ставлять в кут. Головне – передбачити, щоб відкривається дверцята нікому не заважала.
  4. Високі предмети інтер’єру розташовують поза робочого простору, щоб візуально не зменшити приміщення.

Основні типи планування кухонної зони:

Кутова

Виды планировки кухни

Також її називають Г або L-образної (за формою розміщення меблів і техніки). Кутове планування – найпопулярніша, оскільки є універсальною. У ній максимально реалізовано правило трикутника, яке робить робочий простір комфортним і відокремленими.

Важливо! Кутове планування ідеально підходить для квадратних кухонь середньої площі (8-10 кв.м.).

При виборі Г-образного варіанти зручно організувати обідню зону і встановити вбудовану техніку. Але для великих або вузьких кухонь таке планування не підійде.

Пряма

Виды планировки кухни

Друга за популярністю кухонні планування. Інші назви: лінійна або однорядна. Всі предмети інтер’єру в цьому варіанті розташовуються прямо і в один ряд.

Важливо! Пряма планування згладжує недоліки вузьких і маленьких кухонь. Також вона добре виглядає у великих приміщеннях, оформлених в стилі мінімалізм.

Правила лінійного розташування:

  • мийка встановлюється посередині, плита і холодильник – по різні боки від неї;
  • довжина ряду не повинна перевищувати 3,5 метра;
  • заздалегідь встановити всю необхідну техніку – додаткового місця для неї не залишається.

Дорядна

Такий варіант ще називають паралельним, оскільки два прямих ряду з предметів інтер’єру розташовуються паралельно один одному.

Важливо! Дворядна планування підходить тільки для просторих кухонь (12-15 кв.м.).

Серед переваг паралельного розташування: місткість, можливість використовувати його для прохідного приміщення. Складність організації дворядного інтер’єру полягає в тому, щоб знайти місце для обіднього столу.

П-образна

Виды планировки кухни

Планування отримала назву за формою розташування меблів і техніки, тому також її називають U-подібної (на англійський манер). Вона дуже зручна і практична, але не підходить для малогабаритних приміщень.

Важливо! П-подібний інтер’єр задіє три стіни. Середня повинна бути в довжину від 2,4 до 4 метрів. Вільний простір має займати не менше 1,4 метрів.

Вимоги до метражу роблять П-образне розташування дуже громіздким. При цьому воно максимально ергономічне, оскільки все виявляється під рукою. Саме на такій кухні найзручніше багато готувати.

Поради, як зробити таку планування «легше»:

  • задіяти підвіконня;
  • не використовувати навісні полки хоча б на одній зі сторін.

Острівна

Острівне планування – це ідеальний варіант для кухні в студії або Євроквартири, суміщеної з вітальнею або їдальнею. Суть в тому, щоб частина робочого простору винести в окремий острівець-тумбу. Оптимальні розміри такої тумби: 1,2х1,2 кв.м. Островом може стати стіл, плита та ін.

Важливо! Острівне планування підходить тільки для просторих кухонних зон (від 16 кв.м.).

Півострівна

Більше економічна (в плані простору) модифікація острівної варіанту. Відокремлені частини робочої зони однією стороною примикають до стіни, утворюючи барну стійку. Такий предмет інтер’єру можна використовувати в якості обіднього столу, стільниці або для установки додаткової кухонної техніки. Призначення стійки також може бути універсальним і постійно змінюватися.

Избранные статьи:

Складність вибору планування кухні в тому, що на неї, крім стандартних обмежень у вигляді форми і площі приміщення, істотно впливає розташування інженерних мереж. Щоб уникнути рішень, які згодом призведуть до незручності знаходження в зоні, завжди дотримуйтесь таких правил:

  1. Правило трикутника. Раковина, холодильник і газова плита повинні розташовуватися поруч, щоб під час приготування їжі все було під рукою. Найпростіше це організувати, розташувавши предмети інтер’єру в кутах імпровізованого трикутника.

Важливо! Максимальна довжина кожної сторони – 2 метри, інакше ідея «все під рукою» буде зруйнована.

  1. Планування починається з мийки. Це центр активності на кухні. Мийка вимагає підключення до комунікацій, тому вся інша планування будується навколо неї.
  2. Навколо плити має залишатися вільне місце не менше 40 см завдовжки. З метою безпеки її також не встановлюють біля вікна або раковини. А ось варіант розташування недалеко від обіднього столу є оптимальним.
  3. Холодильник не повинен «розривати» робочий простір. З цією метою найчастіше його ставлять в кут. Головне – передбачити, щоб відкривається дверцята нікому не заважала.
  4. Високі предмети інтер’єру розташовують поза робочого простору, щоб візуально не зменшити приміщення.

Основні типи планування кухонної зони:

Кутова

Виды планировки кухни

Також її називають Г або L-образної (за формою розміщення меблів і техніки). Кутове планування – найпопулярніша, оскільки є універсальною. У ній максимально реалізовано правило трикутника, яке робить робочий простір комфортним і відокремленими.

Важливо! Кутове планування ідеально підходить для квадратних кухонь середньої площі (8-10 кв.м.).

При виборі Г-образного варіанти зручно організувати обідню зону і встановити вбудовану техніку. Але для великих або вузьких кухонь таке планування не підійде.

Пряма

Виды планировки кухни

Друга за популярністю кухонні планування. Інші назви: лінійна або однорядна. Всі предмети інтер’єру в цьому варіанті розташовуються прямо і в один ряд.

Важливо! Пряма планування згладжує недоліки вузьких і маленьких кухонь. Також вона добре виглядає у великих приміщеннях, оформлених в стилі мінімалізм.

Правила лінійного розташування:

  • мийка встановлюється посередині, плита і холодильник – по різні боки від неї;
  • довжина ряду не повинна перевищувати 3,5 метра;
  • заздалегідь встановити всю необхідну техніку – додаткового місця для неї не залишається.

Дорядна

Такий варіант ще називають паралельним, оскільки два прямих ряду з предметів інтер’єру розташовуються паралельно один одному.

Важливо! Дворядна планування підходить тільки для просторих кухонь (12-15 кв.м.).

Серед переваг паралельного розташування: місткість, можливість використовувати його для прохідного приміщення. Складність організації дворядного інтер’єру полягає в тому, щоб знайти місце для обіднього столу.

П-образна

Виды планировки кухни

Планування отримала назву за формою розташування меблів і техніки, тому також її називають U-подібної (на англійський манер). Вона дуже зручна і практична, але не підходить для малогабаритних приміщень.

Важливо! П-подібний інтер’єр задіє три стіни. Середня повинна бути в довжину від 2,4 до 4 метрів. Вільний простір має займати не менше 1,4 метрів.

Вимоги до метражу роблять П-образне розташування дуже громіздким. При цьому воно максимально ергономічне, оскільки все виявляється під рукою. Саме на такій кухні найзручніше багато готувати.

Поради, як зробити таку планування «легше»:

  • задіяти підвіконня;
  • не використовувати навісні полки хоча б на одній зі сторін.

Острівна

Острівне планування – це ідеальний варіант для кухні в студії або Євроквартири, суміщеної з вітальнею або їдальнею. Суть в тому, щоб частина робочого простору винести в окремий острівець-тумбу. Оптимальні розміри такої тумби: 1,2х1,2 кв.м. Островом може стати стіл, плита та ін.

Важливо! Острівне планування підходить тільки для просторих кухонних зон (від 16 кв.м.).

Півострівна

Більше економічна (в плані простору) модифікація острівної варіанту. Відокремлені частини робочої зони однією стороною примикають до стіни, утворюючи барну стійку. Такий предмет інтер’єру можна використовувати в якості обіднього столу, стільниці або для установки додаткової кухонної техніки. Призначення стійки також може бути універсальним і постійно змінюватися.

Aa+